Elektrische Gitaar Leren Spelen: Een Beginner's Handleiding Voor Het Bespelen Van De Elektrische Gitaar
Photo by Evgeniy Smersh on Unsplash

Elektrische Gitaar Leren Spelen

Mike

Elektrische Gitaar Leren Spelen: Een Beginner's Handleiding Voor Het Bespelen Van De Elektrische Gitaar

Het leren spelen van de elektrische gitaar is een spannende muzikale reis die toewijding en praktijk vereist, maar ontzettend lonend kan zijn. De elektrische gitaar is een veelzijdig instrument dat door vele muziekgenres heen geliefd is, van rock en blues tot jazz en pop. Als een aspirant-gitarist is het belangrijk om te starten met de juiste basiskennis die helpt bij het opbouwen van vaardigheden en techniek.

Om te beginnen is de selectie van een geschikte elektrische gitaar essentieel. Het kiezen van een model dat comfortabel is om te bespelen en goed past bij de muziekstijl die men wil leren, kan het leerproces vergemakkelijken. Daarnaast is er een reeks accessoires die nodig zijn om te starten, zoals een versterker, kabels en plectrums. Het opbouwen van basisvaardigheden zoals akkoorden, schalen en eenvoudige liedjes kunnen beginners helpen om snel vooruitgang te boeken en motivatie te behouden.

Voor structurele vooruitgang kan een beginner overwegen om lessen te volgen, hetzij in persoon of via online platformen en video's. Het observeren en leren van ervaren gitaristen kan een dieper inzicht geven in speeltechnieken en stijlen. Oefening is uiteindelijk de sleutel tot vooruitgang; regelmatige, gerichte oefening zorgt ervoor dat de opgedane kennis en vaardigheden worden versterkt, wat uiteindelijk zal leiden tot zelfvertrouwen en plezier in het spel.

Key Takeaways

 • De elektrische gitaar is geschikt voor diverse muziekstijlen en vereist basisvaardigheden en praktijk.
 • Een comfortabele gitaar en essentiële accessoires zijn nodig om te beginnen met spelen.
 • Lessen en regelmatige oefening zijn cruciaal voor de ontwikkeling van gitaartechnieken.

Kiezen Tussen Elektrisch of Akoestisch

Bij het leren spelen van gitaar is het cruciaal om de juiste keuze te maken tussen een elektrische en een akoestische gitaar, aangezien dit de leerervaring en de speelstijl beïnvloedt.

Elektrische vs. akoestische gitaar: de verschillen

Materiaal: Een akoestische gitaar heeft doorgaans een houten body die resonantie biedt voor natuurlijke versterking van het geluid, terwijl een elektrische gitaar veelal uit verschillende materialen bestaat en versterking nodig heeft.

Geluid: Akoestische gitaren leveren een warm, vol geluid dat uitstekend past bij genres zoals folk, country en singer-songwriter muziek. Elektrische gitaren staan echter bekend om hun veelzijdigheid en de mogelijkheid om een breed scala aan geluiden te produceren, wat ze ideaal maakt voor genres van rock tot jazz.

Speelbaarheid: Een akoestische gitaar kan over het algemeen harder aanvoelen onder de vingers vanwege de stevigere snaren en hogere actie, terwijl elektrische gitaren met hun dunnere snaren en lagere actie vaak als comfortabeler worden beschouwd voor beginners.

Jouw Eerste Elektrische Gitaar: Aankooptips

 • Beginnerspakket: Voor een eerste elektrische gitaar is een starterspakket vaak voordelig, inclusief versterker, kabels en soms zelfs lesmateriaal.
 • Budget: Houd rekening met de bijkomende kosten voor een versterker en accessoires, naast de prijs van de gitaar zelf.
 • Kwaliteit: Ook binnen een budget kunnen gitaren van goede kwaliteit gevonden worden. Let op de bouwkwaliteit en de kwaliteit van de hardware.

Door op deze punten te letten, kan men een weloverwogen keuze maken tussen elektrische en akoestische gitaren en een goede start maken met gitaarspelen.

De Basis Van Elektrische Gitaarspel

Het leren spelen van een elektrische gitaar vereist enige voorbereiding en kennis van de grondbeginselen, zoals het correct afstellen van de gitaar en weten hoe te oefenen. Elke aspirant-gitarist moet deze fundamentele vaardigheden onder de knie krijgen om een rijke klank te ontwikkelen en vloeiend akkoorden en noten te kunnen spelen.

De gitaar afstellen voor optimale klank

Voordat men begint met spelen, is het essentieel dat de elektrische gitaar goed is afgestemd, wat betekent dat de snaren aangepast zijn op de juiste toonhoogte. Dit proces, bekend als het stemmen van de gitaar, zorgt ervoor dat wanneer men de snaren aanslaat, de geproduceerde noten zuiver zijn en de gitaar harmonisch klinkt.

 • Vaak gebruikt men een stemapparaat voor accuratesse.
 • Het is ook belangrijk om de intonatie te controleren, wat bepaalt of de noten over de hele toets correct gestemd blijven.

Belangrijke tips voor de beginnende gitarist

 • Oefenen: Het is cruciaal om regelmatig en gestructureerd te oefenen. Begin met eenvoudige oefeningen en bouw geleidelijk op naar complexere akkoorden en liedjes.
 • Houding: Zorg voor de juiste houding, wat helpt bij het verminderen van vermoeidheid en potentieel spelbelemmerende spanning.
 • Plectrum: Leren hoe een plectrum te gebruiken is fundamenteel voor snelle en vlotte bewegingen over de snaren. Experimenteer met verschillende diktes om te ontdekken wat het beste voelt.
 • Akkoorden en noten: Start met het leren van basisakkoorden en enkele noten om een gevoel voor het instrument te krijgen.

Beginnende spelers zullen ontdekken dat geduld en toewijding belangrijke elementen zijn bij het leren bespelen van de elektrische gitaar. Met elke geslaagde oefensessie groeit de vaardigheid, en daarmee ook de passie voor het instrument.

Oefening Baart Kunst

Door regelmatig te oefenen verbetert men stapsgewijs in het bespelen van de elektrische gitaar. Het proces kent zijn uitdagingen, maar met een gestructureerde aanpak kan men foutjes vermijden en successen boeken.

Hoe vaak en hoe lang moet je oefenen?

Frequentie: Dagelijkse oefening is ideaal, waarbij zelfs korte, gefocuste sessies van belang zijn voor vooruitgang. De aanbevolen duur is 20 tot 30 minuten per dag voor beginners om overbelasting te voorkomen.

Consistentie: Wekelijks minimaal vijf keer oefenen zorgt voor een gestage groei in vaardigheden. Naast de frequentie is het belangrijk om oefensessies te plannen om een routine te ontwikkelen.

Veelvoorkomende foutjes en hoe te vermijden

 • Incorrecte vingerplaatsing: Voorkom fouten door langzaam te beginnen en de ringvinger gecontroleerd te bewegen. Gebruik een spiegel of video-opnames om techniek te controleren en te verbeteren.

 • Niet experimenteren met liedjes: Beperk zich niet tot enkele eenvoudige liedjes. Door verschillende genres en technieken te proberen, blijft men gemotiveerd en krijgt men een breder scala aan vaardigheden.

 • Overbelasting: Speel niet te lang achter elkaar om blessures te voor komen. Pauzeer regelmatig en luister naar signalen van het lichaam.

-netheid van spelen: Een persoon zal ook moeten focussen op de helderheid van elke noot en het voorkomen van ongewenste bijgeluiden. Men kan dit doen door de vingers stevig op de frets te plaatsen en te zorgen dat alleen de gewenste snaren trillen.

Uitrusting En Accessoires

Een goede uitrusting en de juiste accessoires zijn cruciaal voor iedereen die elektrische gitaar wil leren spelen. Deze elementen beïnvloeden het geluid en het speelgemak.

Alles over versterkers en effecten

Een versterker is onmisbaar voor het spelen van een elektrische gitaar. Men kan kiezen voor een comboversterker, die zowel de luidspreker als de versterker in één behuizing heeft, of voor een stack met een aparte luidsprekerkast en versterkertop. Voor thuisgebruik of oefenen kan men overwegen om een kleinere versterker of zelfs een versterker met koptelefoonaansluiting te gebruiken om overlast te voorkomen.

Effectpedalen voegen verschillende geluiden en texturen toe aan de gitaarklank. Enkele veelgebruikte effecten zijn distortion, reverb, delay en chorus. Beginnende spelers hoeven niet direct te investeren in een uitgebreid pedalboard; men kan beginnen met een multi-effectpedaal dat meerdere effecten combineert.

Essentiële accessoires voor de elektrische gitarist

Voor een elektrische gitarist zijn er enkele essentiële accessoires:

 • Plectrums: Verkrijgbaar in verschillende diktes en materialen, bepalend voor het speelcomfort en de aanslag.
 • Kabels: Een goede instrumentkabel is belangrijk voor de overdracht van het geluid zonder storingen.
 • Tweedehands gitaar: Een optie voor spelers met een beperkt budget is om een tweedehands gitaar aan te schaffen. Hierdoor bespaart men geld dat eventueel in andere accessoires geïnvesteerd kan worden.
 • Koptelefoon: Voor geluidsarme oefensessies is een koptelefoon een goede toevoeging.

Door te investeren in de juiste uitrusting en accessoires, kan men al beginnen met het opbouwen van een persoonlijke speelstijl en geluid. Budget speelt een rol in de keuze, maar kwaliteit moet niet uit het oog verloren worden.

Leren Van De Meesters

Wanneer men elektrische gitaar wil leren spelen, is het leren van ervaren gitaristen een uitstekende methode. Profesionele gitaristen hebben vaak jaren van oefening en optredens achter de rug, wat hen een schat aan kennis heeft gebracht die ze kunnen delen met aspirant-gitaristen.

Online Cursussen en Gitaarlessen: Veel professionele gitaristen bieden online cursussen aan waar ze alles delen van de basisakkoorden tot geavanceerde melodieën. Online lessen kunnen efficiënt zijn omdat studenten op hun eigen tempo kunnen leren en toegang hebben tot een breed scala aan stijlen.

De Lesstructuur:

 • Beginner Lessen: Hier leert men de grondbeginselen van het gitaarspelen, zoals houding, akkoordenschema's, en basisritmes.
 • Intermediate Lessen: Deze verdiepen de kennis met complexere akkoorden en het ontwikkelen van solovaardigheden.
 • Geavanceerde Lessen: In deze fase worden gevorderde technieken behandeld en gaat men aan de slag met het spelen van complexe melodieën.

Live lessen met een professionele gitarist kunnen ook erg waardevol zijn. Zo'n persoonlijke aanpak zorgt voor directe feedback en is een kans om vragen te stellen. Men kan kijken naar lokale muziekscholen of privéleraren voor deze face-to-face ervaring.

Interactie via Sociale Media: Gitaristen gebruiken ook platforms zoals YouTube en Instagram om hun vaardigheden en kennis te delen. Volgers kunnen zodoende stap voor stap essentiële technieken leren. Het is tevens een manier om verbonden te blijven met de gitaargemeenschap en geïnspireerd te raken door het werk van andere muzikanten.

Kortom, de expertise van een professionele gitarist kan een krachtig leerinstrument zijn. Het volgen van hun lessen en advies helpt beginners en gevorderden de kunst van elektrische gitaar meester te maken.

Veelgestelde Vragen

Bij het leren bespelen van een elektrische gitaar komen veel vragen kijken. Hieronder worden enkele veelgestelde vragen beantwoord, om de beginnende gitarist op weg te helpen.

Welke apps zijn het beste voor het leren van elektrische gitaar?

Er zijn verschillende apps die zeer nuttig kunnen zijn, zoals Yousician en Ultimate Guitar. Deze apps bieden lessen en tools aan die ontworpen zijn om gitaarspel op een interactieve manier te verbeteren.

Waar kan ik gratis online elektrische gitaarlessen vinden?

Gratis lessen zijn te vinden op platforms zoals YouTube, waar ervaren gitaristen vaak tutorials en tips delen. Websites als Justin Guitar bieden ook een scala aan gratis lessen voor verschillende niveaus.

Wat zijn eenvoudige liedjes om te leren spelen op een elektrische gitaar voor beginners?

Voor beginners zijn liedjes met eenvoudige akkoorden en melodieën het beste. Denk aan "Smoke on the Water" van Deep Purple of "Seven Nation Army" van The White Stripes.

Hoe lang duurt het gemiddeld om basis elektrische gitaar te kunnen spelen?

De tijd die nodig is om de basis van elektrische gitaar te leren, verschilt van persoon tot persoon, maar met dagelijkse oefening kunnen beginners meestal binnen een paar maanden eenvoudige liedjes spelen.

Welke tips zijn er voor beginners die een elektrische gitaar willen kopen?

Beginners kunnen het beste kiezen voor een gitaar die comfortabel in de hand ligt en niet te zwaar is. Een simpel model met een goed geluid en betrouwbare hardware wordt aangeraden. Laat de gitaar ook afstellen voor optimale speelbaarheid.

Is het moeilijker om elektrische gitaar te leren spelen dan een akoestische gitaar?

Dit hangt af van de muzikale voorkeur en doelen van de leerling. Elektrische gitaren hebben vaak dunnere snaren en een lagere actie, wat ze fysiek makkelijker te bespelen kan maken. Echter, de techniek en vaardigheden die nodig zijn, kunnen verschillen van akoestische gitaar.

Wat zijn de voordelen van het leren bespelen van een elektrische gitaar als beginner?

Het leren bespelen van een elektrische gitaar als beginner biedt diverse voordelen. Het stelt je in staat om je creativiteit te uiten, verbetert je concentratie en helpt bij het ontwikkelen van doorzettingsvermogen. Bovendien is het een geweldige manier om muziek te leren en plezier te hebben.

Hoe kan ik elektrische gitaar leren spelen als absolute beginner?

Als absolute beginner kun je elektrische gitaar leren spelen door te beginnen met eenvoudige akkoorden en melodieën. Het is raadzaam om gestructureerde lessen te volgen, zowel online als offline, en regelmatig te oefenen. Het is ook nuttig om te luisteren naar muziek die je leuk vindt en de speelstijl van ervaren gitaristen te observeren.

Wat zijn enkele handige tips voor het leren spelen op een elektrische gitaar?

Voor het leren spelen op een elektrische gitaar is het belangrijk om een goede houding aan te nemen, regelmatig te oefenen en geduldig te zijn. Daarnaast is het nuttig om verschillende speeltechnieken te verkennen, zoals tokkelen, buigen en glijden. Het luisteren naar diverse muziekstijlen en het leren van eenvoudige nummers kan ook helpen bij de ontwikkeling van je vaardigheden.

Zijn er speciale gitaarlessen voor beginners die elektrische gitaar willen leren spelen?

Ja, er zijn speciale gitaarlessen beschikbaar voor beginners die elektrische gitaar willen leren spelen. Deze lessen richten zich op de basisprincipes van het gitaarspel, zoals akkoorden, toonladders, ritme en techniek. Ze zijn ontworpen om beginners te begeleiden bij hun leerproces en hen te helpen bij het ontwikkelen van een solide basis.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een elektrische gitaar en een akoestische gitaar?

De belangrijkste verschillen tussen een elektrische gitaar en een akoestische gitaar zijn onder andere het geluid dat ze produceren, de bouw en het type versterking. Elektrische gitaren hebben vaak een massiever lichaam en vereisen een versterker om het geluid te produceren, terwijl akoestische gitaren hun geluid akoestisch voortbrengen.

Welke versterker is het meest geschikt voor het spelen op een elektrische gitaar?

Voor het spelen op een elektrische gitaar is het belangrijk om een versterker te kiezen die past bij je speelstijl en muzikale voorkeuren. Er zijn verschillende soorten versterkers, waaronder buizenversterkers, solid-state versterkers en digitale versterkers, elk met hun eigen unieke geluidskarakteristieken. Het is raadzaam om verschillende versterkers uit te proberen en te kiezen welke het beste bij je past.

Wat zijn enkele veelvoorkomende technieken om te leren spelen op je elektrische gitaar?

Veelvoorkomende technieken om te leren spelen op je elektrische gitaar zijn onder andere akkoorden spelen, tokkelen, buigen, glijden, hammer-ons, pull-offs en vibrato. Deze technieken vormen de basis van het gitaarspel en zijn essentieel voor het ontwikkelen van een vloeiende en expressieve speelstijl.

Hoe kan ik mijn elektrische gitaar goed afstellen voor het optimale speelgemak?

Om je elektrische gitaar goed af te stellen voor het optimale speelgemak, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de halskrul, actie, intonatie en toonhoogte. Door deze elementen goed af te stellen, kun je ervoor zorgen dat je gitaar comfortabel speelt en dat de toon helder en in balans is.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een elektrische gitaar voor beginners?

Bij het kopen van een elektrische gitaar voor beginners is het belangrijk om te letten op factoren zoals de kwaliteit van de bouw, het type hout, de toonafstelling, de schaallengte en de veelzijdigheid van de gitaar. Daarnaast is het raadzaam om verschillende modellen uit te proberen en te kiezen voor een gitaar die comfortabel aanvoelt en past bij je muzikale voorkeuren.

Zijn er speciale oefeningen die ik kan doen om elektrische gitaar te leren spelen?

Ja, er zijn speciale oefeningen die je kunt doen om elektrische gitaar te leren spelen, zoals toonladder oefeningen, akkoordwisselingen, ritmische oefeningen en vingerkracht oefeningen. Deze oefeningen zijn ontworpen om je techniek, coördinatie en muzikaal begrip te verbeteren en vormen een essentieel onderdeel van het leerproces.

Wat zijn enkele bekende gitaristen die elektrische gitaar spelen en beginners kunnen inspireren?

Enkele bekende gitaristen die elektrische gitaar spelen en beginners kunnen inspireren zijn Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Eddie Van Halen, Slash, B.B. King en Stevie Ray Vaughan. Deze gitaristen hebben een unieke speelstijl en hebben aanzienlijke invloed gehad op de ontwikkeling van het elektrische gitaarspel.

Waar kan ik terecht voor elektrische gitaarles en wat zijn de kosten hiervan?

Voor elektrische gitaarles kun je terecht bij muziekscholen, privéleraren, online lesplatforms en lokale muziekwinkels. De kosten van elektrische gitaarlessen variëren afhankelijk van de locatie, de kwalificaties van de leraar en de duur van de lessen. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €20 en €50 per lesuur, maar dit kan per aanbieder verschillen.