Gitaar Onderhouden

Mike

Goed Gitaar Onderhouden: Tips voor een Langdurig Mooie Klank

Onderhoud aan je gitaar is essentieel voor het behoud van de kwaliteit en klank van het instrument. Net als andere muziekinstrumenten heeft een gitaar regelmatige zorg nodig om optimaal te blijven presteren. Door aandacht te besteden aan zowel de grote als de kleine aspecten van gitaaronderhoud, kun je de levensduur van je gitaar aanzienlijk verlengen.

A guitar being cleaned and polished with a soft cloth and guitar polish, with the fretboard being oiled and the strings being replaced

Het regelmatig reinigen en afstellen van je gitaar zorgt niet alleen dat het instrument er goed uitziet, maar beïnvloedt ook direct de kwaliteit van het geluid. Denk aan het schoonmaken van het fretboard, het vervangen van snaren, en het stemmen van de gitaar. Dit soort basisonderhoud kan je grotendeels zelf doen. Voor complexere zaken, zoals het afstellen van de hals of de intonatie, kan het raadzaam zijn om een professional te raadplegen, zeker als je niet zeker bent van je zaak.

Belangrijkste Punten uit dit Artikel

 • Regelmatig onderhoud verbetert de levensduur en klank van je gitaar.
 • Basisonderhoud kun je eenvoudig zelf uitvoeren, zoals schoonmaken en snaren vervangen.
 • Voor complex afstellen is professionele hulp aan te bevelen.

Basisonderhoud van de Gitaar

A guitar resting on a workbench, with tools and cleaning supplies nearby. Dust and dirt visible on the instrument's body and fretboard

Om je gitaar in topconditie te houden, is basisonderhoud essentieel. Dit zorgt niet alleen voor een betere klank, maar helpt ook om je instrument langer bespeelbaar te houden.

Schoonmaken Fundamentals

Het regelmatig schoonmaken van je gitaar is cruciaal voor goed gitaar onderhoud. Begin met het verwijderen van stof en vuil op het oppervlak. Gebruik een zachte, droge doek om de body en de hals van de gitaar af te nemen. Voor de moeilijk bereikbare plekken, zoals onder de snaren bij de brug, kun je een klein kwastje gebruiken.

 • Verwijder stof van het body en hals met een zachte doek.
 • Gebruik een klein kwastje voor moeilijk bereikbare plekken.
 • Reinig de toets en frets met een speciaal daarvoor bestemde cleaner.

Reiniging van de metalen onderdelen, zoals frets en stemmechanieken, dient zorgvuldig te gebeuren. Hierbij is een droge doek vaak voldoende. Indien nodig kun je voor de frets een speciale fretboard conditioner gebruiken.

Snaren Vervangen

Nieuwe snaren geven je gitaar een frisse klank en zijn een essentieel onderdeel van goed gitaar onderhoud. Afhankelijk van hoe vaak je speelt, zul je snaren moeten vervangen om de optimale klank te behouden.

 • Controleer regelmatig de staat van je snaren.
 • Vervang snaren bij slijtage of dof geluid.

Het proces van snaren vervangen omvat het losmaken van de oude snaren, het schoonmaken van het gebied waar ze zaten, en het secuur aanbrengen van de nieuwe snaren. Zorg dat je de nieuwe snaren goed afstemt en rek ze voorzichtig op om de stabiliteit van de stemming te bevorderen.

Het Afstellen van je Gitaar

 

Afstellen is een essentieel onderdeel van het onderhouden van je gitaar. Daardoor blijft je instrument goed speelbaar en klinkt het zoals het hoort. Zowel bij akoestische als elektrische gitaren is het afstellen gericht op een optimaal speelcomfort en een zuivere intonatie.

Akoestische Gitaar Afstellen

Bij het afstellen van je akoestische gitaar let je op verschillende onderdelen. De halspen (truss rod) is cruciaal om de hals recht af te stellen waardoor de snaren niet te dicht of te ver van de frets af staan. De actie, oftewel de afstand van de snaren tot de frets, is belangrijk voor het speelgemak. Ook controleer je de brug en het zadel voor de juiste hoogte en intonatie.

Stappenplan:

 1. Controleer de halsrechtheid.
 2. Aanpassen halspen indien nodig.
 3. Meet en pas actie aan bij de brug en het zadel.
 4. Controleer en corrigeer indien nodig de intonatie.

Elektrische Gitaar Afstellen

Bij een elektrische gitaar komen dezelfde basisstappen aan bod als bij de akoestische gitaar, maar er zijn meer afstelmogelijkheden vanwege de verstelbare onderdelen zoals de stemmechanieken, brug, en pickups. De actie aanpassen en de halspen afstellen zijn ook hier cruciaal, maar daarnaast is de afstelling van de pickuphoogte belangrijk voor de output en klankkleur.

Belangrijke punten:

 • Stel de halspen af voor de juiste halsrechtheid.
 • Pas de actie aan met brugzadels voor comfortabel spel.
 • Stel de intonatie nauwkeurig in voor elke snaar met de bruginstellingen.
 • Bepaal en regel de pickuphoogte voor de gewenste klank.

Volg deze richtlijnen voor het afstellen van je akoestische of elektrische gitaar en onderhoud je instrument zodat je er nog lang plezier van kan hebben.

Fretboard en Fretonderhoud

Het correct onderhouden van je fretboard en frets is cruciaal voor de speelbaarheid en levensduur van je gitaar. Een goed onderhouden fretboard voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat je snaren soepel bewegen tijdens het spelen.

Reinigen Fretboard

Om je fretboard te reinigen:

 1. Verwijder de snaren.
 2. Gebruik een droge doek om oppervlakkig vuil en zweetresten te verwijderen.
 3. Behandel het hout met een speciale fretboard-reiniger of een licht vochtige doek. Gebruik nooit water als je fretboard van een poreus houtsoort is.
 4. Droog het fretboard zorgvuldig af.

Let op: Gebruik voor een palissander of ebbenhouten fretboard een passende olie om het hout te voeden. Middelen met citroenolie zijn hiervoor vaak geschikt. Voor esdoorn fretboards, die meestal een laklaag hebben, is het gebruik van olie niet nodig.

Onderhoud Frets

Voor het onderhouden van de frets:

 • Controleer op loszittende fretten en laat deze indien nodig vastzetten door een professional.
 • Polijst de frets voorzichtig met een speciale fret-polijstkit of zeer fijn staalwol om ze glad te houden.
 • Inspecteer op roest of vuil en verwijder dit zorgvuldig.

Een heldere toon en comfortabel spelgevoel zijn tekenen van goed onderhouden frets. Indien je slijtage opmerkt, kan fret-dressing nodig zijn; dit is het egaliseren van de frets door een professional.

Behoud van de Gitaar Body

Het correct onderhouden van de body van je gitaar zorgt ervoor dat deze er niet alleen goed uitziet, maar ook dat de levensduur en de klankkwaliteit behouden blijven. Regelmatig schoonmaken en polijsten is essentieel.

Polijsten en Beschermen

Om je gitaar body glanzend en schoon te houden, is het aan te raden om deze regelmatig te polijsten met een speciale gitaar polish.

 • Gebruik een zachte doek of microvezeldoek: Hiermee kun je effectief stof en vuil verwijderen zonder krassen te veroorzaken.
 • Toepassing van polish:
  • Breng een kleine hoeveelheid polish aan op de doek.
  • Wrijf de polish zachtjes in met circulaire bewegingen.
  • Vermijd het direct aanbrengen van polish op de lak van de gitaar om ophoping te voorkomen.

Kraspreventie

Het voorkomen van krassen is cruciaal om je gitaar zo lang mogelijk mooi te houden.

 • Gebruik een gitaarstandaard: Berg je gitaar altijd veilig op in een standaard als je deze niet gebruikt.
 • Pas op met accessoires: Knoopjes van kleding of riemen kunnen krassen veroorzaken, wees hier bewust van tijdens het spelen.

Door consistent aandacht te besteden aan deze aspecten, zorg je ervoor dat de body van je gitaar goed beschermd blijft en mooi blijft glanzen.

Aanvullende Tips

Bij het in topconditie houden van je gitaar komen een paar essentiële zaken kijken die verdergaan dan alleen het regelmatig vervangen van snaren. Denk goed na over de opslag en transport van je gitaar en reserveer tijd voor periodiek onderhoud om je instrument in de beste conditie te behouden.

Opslag en Transport

Bewaar je gitaar in een omgeving met een stabiele temperatuur en vochtigheidsgraad. Extremen kunnen je gitaar beschadigen. Bij het vervoeren is het gebruik van een stevige gitaarkoffer essentieel om te voorkomen dat je instrument stoten of krassen oploopt.

Opslagtips:

 • Gebruik een gitaarstandaard of hang je gitaar op als je deze niet opbergt, om contact met de vloer te vermijden.
 • Bescherm je gitaar tegen direct zonlicht en vermijd verwarmingsbronnen.

Transporttips:

 • Investeer in een koffer met goede padding.
 • Vermijd drukke plaatsen waar je gitaar gemakkelijk kan worden geraakt.

Periodic Maintenance

Maak een schema voor reguliere onderhoudssessies. Eens per kwartaal is een goed startpunt voor de meeste spelers. Gebruik een droge doek en gespecialiseerd schoonmaakmiddel om de body van je gitaar schoon te maken, en gebruik een microvezeldoek voor de gevoelige onderdelen zoals de snaren en de toets.

Stappenplan voor onderhoud:

 1. Begin met het afnemen van stof met een droge doek.
 2. Reinig de toets en de frets met een speciaal schoonmaakmiddel, indien nodig.
 3. Controleer op loszittende onderdelen en draai deze zo nodig vast.

Door bovenstaande tips toe te passen, zorg je ervoor dat je gitaar niet alleen goed klinkt, maar ook langer meegaat.

Veelgestelde vragen

Bij het onderhouden van je gitaar komen vaak vragen naar voren. Hier vind je antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoe kan ik het best mijn gitaar schoonmaken?

Begin met het verwijderen van de snaren zodat je gemakkelijk bij de moeilijk bereikbare plekken kunt. Gebruik een licht vochtige doek om stof en vuil van het lichaam te verwijderen en een droge doek voor je fretboard en snaren.

Hoe vaak moet ik mijn gitaarsnaren vervangen?

Dit hangt af van hoe vaak je speelt, maar een algemene richtlijn is om ze elke 3 tot 6 maanden te vervangen. Wanneer snaren dof klinken of er corroderen, is het tijd voor nieuwe.

Met welke producten kan ik mijn fretboard veilig reinigen?

Gebruik speciale fretboard-olie of -reiniger om het hout schoon te maken en te beschermen. Vermijd agressieve chemicaliën die het hout kunnen beschadigen.

Welke stappen moet ik volgen om mijn gitaar goed af te stellen?

Controleer de halspen, brughoogte en intonatie. Voor de halspenafstelling, draai je voorzichtig aan de truss rod. De brughoogte stel je af voor de juiste snaaractie, en de intonatie pas je aan zodat noten zuiver blijven over de hele hals.

Wat is de aanbevolen manier om een akoestische gitaar te onderhouden?

Zorg voor een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid, ongeveer 17-21 graden Celsius en rond de 50% luchtvochtigheid. Maak het instrument regelmatig schoon en vervang de snaren wanneer nodig.

Hoe kan ik mijn gitaar het beste bewaren wanneer ik deze niet gebruik?

Bewaar je gitaar in een koffer of hoes om het te beschermen tegen stof en schade. Vermijd direct zonlicht en plaatsen met extreme temperaturen of vochtigheid.

Wat houdt het onderhoud van je gitaar in en waarom is het belangrijk?

Het onderhoud van je gitaar omvat het regelmatig schoonmaken, afstellen en controleren van verschillende onderdelen, zoals de snaren, het fretboard, de body en de fretten. Dit is essentieel om de speelbaarheid, klankkwaliteit en algehele conditie van de gitaar te behouden. Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je slijtage, corrosie en andere schade, en verleng je de levensduur van je instrument.

Hoe kan ik mijn gitaar schoonmaken en waar moet ik op letten bij het schoonmaken van de body en het fretboard?

Om je gitaar schoon te maken, kun je een zachte doek en een geschikte gitaarreiniger gebruiken om de body en het fretboard voorzichtig af te nemen. Let op dat je de snaren beschermt en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen die de afwerking van de gitaar kunnen beschadigen. Voor het fretboard kun je een speciale fretboard conditioner gebruiken om het hout te voeden en te beschermen.

Wat zijn de stappen voor het afstellen van de snaren en het fretboard van een akoestische gitaar?

Bij het afstellen van de snaren en het fretboard van een akoestische gitaar is het belangrijk om de juiste snaarhoogte en halskromming te bereiken. Dit kan worden gedaan door de truss rod aan te passen en de topkam en brugzadel te bewerken. Het is raadzaam om dit over te laten aan een professionele gitaarvakman om schade aan de gitaar te voorkomen.

Waarom is het schoonmaken van de fretten en het fretboard essentieel voor het behoud van een goede speelbaarheid van de gitaar?

Het schoonmaken van de fretten en het fretboard is essentieel om ophoping van vuil, zweet en olie te voorkomen, wat de speelbaarheid en intonatie van de gitaar kan beïnvloeden. Vuile frets kunnen leiden tot onzuivere noten en verminderde sustain, terwijl een schoon fretboard zorgt voor soepel glijdende snaren en een comfortabele speelervaring.

Moet ik mijn gitaar laten afstellen door een professional en hoe vaak is dit nodig?

Het afstellen van een gitaar vereist expertise en speciale gereedschappen, daarom is het raadzaam om dit over te laten aan een professionele gitaarvakman. De frequentie van het afstellen hangt af van factoren zoals de klimatologische omstandigheden, de speelstijl en de leeftijd van de gitaar. Over het algemeen wordt aanbevolen om de gitaar minstens één keer per jaar te laten controleren en afstellen.