Gitaar Meenemen in het Vliegtuig
Gitaar Meenemen in het Vliegtuig

Gitaar Meenemen in het Vliegtuig

Mike Reizen

Gitaar in Vliegtuig? Tips voor Muzikanten Onderweg

Als muzikant wil je jouw gitaar natuurlijk meenemen als je gaat reizen. Maar kan ik mijn gitaar meenemen in het vliegtuig? Dit is een veelgestelde vraag waar veel muzikanten over twijfelen. Het goede nieuws is dat het vaak mogelijk is om je gitaar mee te nemen als handbagage of ruimbagage. In deze gids geven we je handige tips hoe je jouw gitaar veilig kunt vervoeren tijdens je vlucht.

Belangrijkste punten:

 • Je kunt jouw gitaar meenemen in het vliegtuig, maar er zijn wel regels en beperkingen waar je op moet letten.
 • Check altijd de regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt en vraag toestemming als dit nodig is.
 • Gebruik een stevige gitaarkoffer die geschikt is voor vervoer als handbagage of ruimbagage, en verpak je gitaar goed om schade te voorkomen.
 • Wees op de hoogte van de veiligheidsvoorschriften voor het vervoeren van gitaren in het vliegtuig.
 • Als je gitaar tijdens het vervoer beschadigd raakt, kun je mogelijk reparaties regelen of een vervangende gitaar verkrijgen.

Gitaar in vliegtuig? Tips voor muzikanten onderweg

Als muzikant vraag je je misschien af of je jouw gitaar mag meenemen in het vliegtuig. Het antwoord is ja, je mag een gitaar meenemen als handbagage of ruimbagage. Echter, er zijn enkele beperkingen en regels die je moet volgen. In deze sectie bespreken we deze regels en geven we tips voor het veilig vervoeren van je gitaar.

Belangrijkste Punten

 • Het is toegestaan om een gitaar mee te nemen in het vliegtuig als handbagage of ruimbagage
 • Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels en beperkingen voor het vervoeren van muziekinstrumenten
 • Een geschikte gitaarkoffer of bagage is essentieel voor een veilig vervoer
 • Je kunt toestemming vragen aan de luchtvaartmaatschappij en op de hoogte zijn van de regels en veiligheidsvoorschriften
 • In geval van schade kun je reparaties regelen of een vervangende gitaar verkrijgen

Gitaar als handbagage

Als je je gitaar als handbagage wilt meenemen, moet je rekening houden met de regels van de luchtvaartmaatschappij. Check daarom van tevoren de website van de maatschappij of neem contact op met de klantenservice om te controleren welke regels je moet naleven. Houd er rekening mee dat sommige luchtvaartmaatschappijen mogelijk extra kosten in rekening brengen.

Zorg ervoor dat je gitaarkoffer voldoet aan de afmetingen en gewichtsbeperkingen van de luchtvaartmaatschappij. Als je koffer groter is dan toegestaan, moet je deze mogelijk inchecken als ruimbagage. Probeer de gitaar zo compact mogelijk te maken door bijvoorbeeld de snaren losser te draaien of de hals van de gitaar los te schroeven.

Houd er rekening mee dat je tijdens het inchecken van je bagage soms je gitaar moet laten zien aan de medewerker van de luchtvaartmaatschappij. Dit kan soms leiden tot extra inspecties, wat vertragingen kan veroorzaken bij het inchecken en boarden.

Gitaar als handbagage bij verschillende luchtvaartmaatschappijen

LuchtvaartmaatschappijMax. toegestane afmetingenMax. toegestaan gewichtExtra kosten
KLM114 x 44 x 30 cm (incl. koffer)12 kgGeen extra kosten
Lufthansa55 x 40 x 23 cm (incl. koffer)8 kgGeen extra kosten
EasyJet120 x 38 x 30 cm (excl. koffer)N.v.t.Geen extra kosten als gemeld bij boeking; anders toeslag van £47

Vergeet niet dat de regels van luchtvaartmaatschappijen regelmatig kunnen veranderen. Zorg er dus voor dat je altijd de meest recente informatie checkt voordat je op reis gaat.

Gitaar als ruimbagage

Het is soms veiliger om je gitaar als ruimbagage te vervoeren, vooral als het gaat om langere reizen of als je extra bescherming nodig hebt voor je instrument. Hieronder vind je enkele voor- en nadelen van het vervoeren van je gitaar als ruimbagage:

 • Voordelen:
  • Meer bescherming tegen mogelijke schade aan je gitaar.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over het dragen van de gitaar tijdens de reis.
 • Nadelen:
  • Zwaardere en grotere koffers kunnen extra kosten met zich meebrengen.
  • Je kunt je gitaar niet controleren tijdens de reis.
  • Er is een kans dat je gitaar beschadigd raakt door andere bagage in het ruim.

Als je besluit om je gitaar als ruimbagage te vervoeren, zijn er enkele belangrijke tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je instrument veilig aankomt:

 1. Zorg ervoor dat de koffer of case van je gitaar sterk en stevig is en goed afsluitbaar is.
 2. Plaats je gitaar in een gevoerde koffer of tas om extra bescherming te bieden.
 3. Markeer je gitaarkoffer of tas duidelijk met jouw gegevens en gegevens van je bestemming.
 4. Geef duidelijk aan dat er een gitaar in je koffer zit bij het inchecken van je ruimbagage.
 5. Overweeg om extra verzekering af te sluiten voor je instrument.

Door deze stappen te volgen, kan je je gitaar veilig vervoeren in het ruim van het vliegtuig.

De juiste gitaarkoffer of bagage kiezen

Het kiezen van de juiste gitaarkoffer of bagage is cruciaal voor het veilig en onbeschadigd vervoeren van je gitaar. Hier zijn enkele punten waar je op moet letten:

 1. Grootte: Zorg ervoor dat de grootte van de koffer of tas geschikt is voor jouw gitaar. Meet je gitaar volledig op voordat je een koffer koopt.
 2. Materiaal: Kies een koffer of tas gemaakt van hoogwaardig materiaal om bescherming te bieden tegen stoten en schokken. Leer, hout en kunststof zijn populaire keuzes.
 3. Sluitingen: Zorg ervoor dat de sluitingen van je koffer of tas stevig zijn om ervoor te zorgen dat je gitaar veilig blijft tijdens het vervoer.
 4. Handvatten en riemen: Kies voor een koffer met een stevig handvat en riemen om de gitaarkoffer veilig te dragen en te dragen.

Table: Vergelijking tussen typen gitaarkoffers en tassen

Type Gitaarkoffer of tasVoordelenNadelen
Stevige FlightcaseMaximale bescherming van de gitaar, bestand tegen zware stoten en extreme omstandigheden.Zwaar en lastig om te dragen.
Gepolsterde gitaarhoesLicht en gemakkelijk te dragen, maar biedt nog steeds enige bescherming.Niet zo beschermend als een koffer vanwege het ontbreken van hard materiaal.
Zachte gitaartasMeestal lichtgewicht met handige functies zoals zakken voor accessoires.Biedt de minste bescherming, ideaal voor kortere reizen.
Pro Tip: Als je regelmatig vliegt met je gitaar, overweeg dan om te investeren in een stevige flightcase om de gitaar te beschermen tegen alle mogelijke gevaren.

Wanneer je de juiste koffer of tas hebt gekozen, niet vergeten deze te labelen met jouw contactgegevens. Dit zorgt ervoor dat bij verlies het gemakkelijker is om de gitaar terug te vinden.

Met deze tips en overwegingen kun je de juiste gitaarkoffer of tas kiezen zodat je gitaar veilig en onbeschadigd op jouw bestemming aankomt!

Gitaar beschermen tijdens het vervoer

Als muzikant is het belangrijk om je gitaar veilig te vervoeren. Wanneer je je gitaar meeneemt in het vliegtuig, is het risico op schade groter. Om dit te voorkomen zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen.

Gitaarkoffer of tas

Een goede gitaarkoffer of tas is essentieel om je gitaar te beschermen tegen stoten en krassen. Zorg dat de koffer stevig genoeg is en de juiste afmetingen heeft voor jouw gitaar. Een hoes of softcase biedt minder bescherming, maar is wel makkelijker te vervoeren wanneer je weinig ruimte hebt.

Vulmateriaal en bescherming

Vul de binnenkant van de koffer of tas op met beschermend materiaal, zoals bubbeltjesplastic of schuimrubber. Dit voorkomt dat de gitaar gaat schuiven en beschermt tegen stoten. Doe ook een extra bescherming rond de nek en het stemmechanisme.

Verwijder snaren en accessoires

Verwijder de snaren van je gitaar om te voorkomen dat ze knappen of de brug beschadigen. Berg ze samen met andere accessoires veilig op in een aparte tas, zodat ze niet kunnen bewegen en schade kunnen veroorzaken.

Extra bescherming voor fragiele gitaren

Als je een fragiele gitaar hebt, zoals een flamenco- of klassieke gitaar, overweeg dan om extra beschermingsmateriaal op de brug te plaatsen en de gitaar in een deken of handdoek te wikkelen. Dit voorkomt beschadigingen aan de top en het geluidsgat, en beschermt de gitaar ook tegen schommelingen in temperatuur en vochtigheid.

Door deze tips op te volgen en zorgvuldig om te gaan met je gitaar, voorkom je schade tijdens het vervoeren. Zo kun je met een gerust hart op reis en blijft je gitaar in goede staat.

Toestemming vragen bij luchtvaartmaatschappijen

Wanneer je van plan bent om je gitaar mee te nemen op je volgende vlucht is het belangrijk om te weten welke regels er gelden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Elk vliegbedrijf heeft namelijk zijn eigen richtlijnen, zowel voor het meenemen van muziekinstrumenten als voor hand- of ruimbagage.

De beste manier om te achterhalen wat de regels zijn voor het vervoeren van je gitaar is om rechtstreeks contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Dit kan via de website of telefoon, maar vaak is het handigste om een e-mail te versturen. Zorg er in elk geval voor dat je deze informatie op tijd verkrijgt zodat je eventuele problemen kunt voorkomen.

Belangrijke vragen om te stellen

Wanneer je contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij is het belangrijk om de volgende vragen te stellen:

 • Is het toegestaan om een gitaar mee te nemen als hand- of ruimbagage?
 • Wat zijn de afmetingen en het gewichtslimiet voor het vervoeren van een gitaar?
 • Heeft de luchtvaartmaatschappij speciale regels of beperkingen voor het vervoeren van een gitaar?
 • Is er een speciale verzekering nodig voor het vervoeren van een gitaar?

Belangrijke informatie om door te geven

Daarnaast is het belangrijk om essentiële informatie over de gitaar door te geven wanneer je contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij. Dit kan hen helpen om het juiste advies te geven en mogelijke problemen te voorkomen:

 • Het merk en model van de gitaar
 • Het type koffer of verpakking dat je gebruikt
 • Of de gitaar antieke of historische waarde heeft

Door vooraf toestemming te vragen en de benodigde informatie te delen met de luchtvaartmaatschappij kan je de kans op schade tijdens het vervoeren van je gitaar verminderen en je reis soepeler laten verlopen.

Gitaar vervoer regels en beperkingen

Het vervoeren van een gitaar kan gepaard gaan met verschillende regels en beperkingen die moeten worden nageleefd om de veiligheid te waarborgen. Hieronder staan de belangrijkste vervoersregels waar rekening mee moet worden gehouden:

RegelBeperking
Grootte en gewicht van instrumentenDe grootte en het gewicht van het instrument kunnen invloed hebben op de toegestane bagage en extra kosten
Soort gitaar en kofferSommige luchtvaartmaatschappijen staan alleen de transport van bepaalde soorten gitaren toe en kunnen eisen dat de koffer aan specifieke eisen moet voldoen (zoals harde koffer met vergrendeling)
Vervoer in cabine of laadruimDe regelgeving verschilt per luchtvaartmaatschappij en bestemming
Veiligheid van de gitaarDe gitaar moet veilig verpakt worden voordat het vervoerd wordt om beschadiging te voorkomen

Het is belangrijk om voor het reizen de regelgeving en vereisten van de gekozen luchtvaartmaatschappij te raadplegen om moeilijkheden op de luchthaven te voorkomen. Het niet naleven van de regels kan leiden tot extra kosten, het niet toestaan van de gitaar aan boord, of zelfs het beschadigen van de gitaar tijdens het vervoer. Zorg dus voor een goede voorbereiding en verpakking, en houd de vervoersregels strikt in acht om het vervoer van je gitaar veilig en succesvol te laten verlopen.

Gitaar reparatie en vervanging tijdens het vliegen

Het kan gebeuren dat je tijdens het vervoer van je gitaar in het vliegtuig schade oploopt. Gelukkig zijn er manieren om reparaties te regelen of zelfs een vervangende gitaar te verkrijgen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk zijn voor schade aan je gitaar tijdens het vervoer in het vliegtuig. Als je merkt dat je gitaar beschadigd is bij aankomst op je bestemming, dien je dit meteen te melden bij de luchtvaartmaatschappij en een schadeclaim in te dienen.

Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden zelfs gespecialiseerde reparatiediensten aan voor instrumenten zoals gitaren. Als je gitaar schade heeft opgelopen tijdens het vervoer, vraag dan bij de luchtvaartmaatschappij naar de reparatiemogelijkheden.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een vervangende gitaar te regelen. Als je op reis bent voor een concert of optreden, kun je contact opnemen met lokale muziekwinkels of verhuurbedrijven om tijdelijk een vervangende gitaar te huren of te kopen.

Als je regelmatig reist met je gitaar, kan het ook nuttig zijn om een verzekering af te sluiten voor je instrument. Dit geeft je extra zekerheid en gemoedsrust tijdens het vervoer in het vliegtuig.

Overige tips en advies voor muzikanten

Als ervaren muzikanten hebben we nog enkele handige tips om jouw gitaar veilig en comfortabel mee te nemen tijdens het vliegen.

Investeer in een goede gitaarkoffer

Je gitaar is kostbaar en kan gemakkelijk beschadigd raken. Investeer in een stevige en goed gewatteerde gitaarkoffer om de veiligheid van je instrument te waarborgen.

Maak foto's van je gitaar voor de vlucht

Maak voor de zekerheid foto's van je gitaar voordat je op vakantie gaat. Dit kan nuttig zijn voor het aantonen van schade veroorzaakt tijdens de vlucht.

Gebruik een hygrometer

Als je met je gitaar gaat vliegen, kan een hygrometer nuttig zijn. Hiermee kan je controleren of het vochtgehalte in de cabine niet te laag is en je gitaar niet uitdroogt.

Boek een stoel in de buurt van de cabin crew

Als je gitaar als handbagage meeneemt, boek dan een stoel in de buurt van de cabin crew. Zo weet je zeker dat je gitaar veilig en comfortabel wordt opgeborgen in de overhead locker.

Wees voorbereid op mogelijke kosten

Sommige luchtvaartmaatschappijen brengen extra kosten in rekening voor het vervoeren van muziekinstrumenten. Wees hierop voorbereid en informeer tijdig naar eventuele extra tarieven.

Gebruik een snarenwinder

Een snarenwinder is een handige tool om snel en gemakkelijk de snaren van je gitaar te vervangen. Zo kan je op locatie snel inspringen op eventuele onvoorziene omstandigheden.

Controleer de staat van je gitaar bij aankomst

Controleer bij aankomst op de bestemming direct de staat van je gitaar. Zo weet je zeker dat er geen beschadigingen zijn ontstaan tijdens de vlucht.

Verbeter je vliegcomfort

Vliegen kan vermoeiend zijn. Zorg voor je eigen comfort en neem bijvoorbeeld een nekkussen en oordopjes mee. Dit kan helpen om ontspannen en uitgerust op locatie aan te komen.

Conclusie

Als je een muzikant bent en je wilt je geliefde gitaar meenemen op reis met het vliegtuig, dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en op de hoogte te zijn van de regels en beperkingen van luchtvaartmaatschappijen. Het is mogelijk om je gitaar mee te nemen als handbagage of als ruimbagage, maar zorg ervoor dat je de juiste koffer of tas kiest en je gitaar goed beschermt.

Als je toestemming moet vragen aan de luchtvaartmaatschappij, doe dit dan ruim van tevoren en wees voorbereid op mogelijke extra kosten. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en beperkingen, zoals het niet meenemen van gitaren met een bepaalde grootte of vorm.

Als je gitaar onderweg beschadigd raakt, weet dan dat je mogelijk reparaties kunt regelen of een vervangende gitaar kunt krijgen. En tot slot, vergeet niet om je gitaar altijd goed te verzekeren voordat je op reis gaat!

FAQ

Kan ik mijn gitaar meenemen in het vliegtuig?

Ja, het is meestal toegestaan om je gitaar mee te nemen in het vliegtuig. Er zijn echter beperkingen en regels die je moet volgen. Lees verder voor meer informatie

Kan ik mijn gitaar als handbagage meenemen?

Ja, het is mogelijk om je gitaar als handbagage mee te nemen. Houd er echter rekening mee dat er mogelijk beperkingen en regels zijn waar je aan moet voldoen. Zorg ervoor dat je de afmetingen en het gewicht van je gitaarkoffer controleert en communiceer met de luchtvaartmaatschappij voor specifieke richtlijnen.

Kan ik mijn gitaar als ruimbagage meenemen?

Ja, je kunt ervoor kiezen om je gitaar als ruimbagage te vervoeren. Dit kan soms veiliger zijn, omdat je gitaar wordt beschermd in de bagageruimte. Let er echter op dat je een stevige gitaarkoffer of harde hoes gebruikt om je instrument te beschermen tegen mogelijke schade.

Hoe kies ik de juiste gitaarkoffer of bagage?

Bij het kiezen van een gitaarkoffer of reisbagage is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, het gewicht, het materiaal en de bescherming van je gitaar. Zorg ervoor dat de koffer of bagage voldoende demping en bescherming biedt om schade tijdens het transport te voorkomen.

Hoe kan ik mijn gitaar beschermen tijdens het vervoer?

Om je gitaar tijdens het vervoer te beschermen, kun je de volgende methoden toepassen:

Gebruik een stevige gitaarkoffer of bagage: Kies een gitaarkoffer van goede kwaliteit, liefst een koffer speciaal voor je gitaar 2 . Dit helpt om je instrument beter te beschermen tegen schokken en temperatuurveranderingen.

Voeg extra opvulling toe: Gebruik bubbelfolie, polstermateriaal of andere zachte materialen om lege ruimtes in de koffer op te vullen en voor extra demping te zorgen.

Loshalen van de snaren: Verklein de spanning op de snaren voordat je je gitaar in de koffer plaatst. Dit helpt om druk op de hals en de brug te verminderen en voorkomt eventuele schade aan de gitaar.

Controleer de regels van de luchtvaartmaatschappij: Controleer de regels en beperkingen van de luchtvaartmaatschappij voordat je je gitaar als hand- of ruimbagage vervoert.

Verzeker je gitaar: Om eventuele schade aan je gitaar tijdens het vervoer te dekken, verzeker je gitaar in je reisverzekering.

Moet ik toestemming vragen bij luchtvaartmaatschappijen?

Ja, elke luchtvaartmaatschappij hanteert specifieke regels en beperkingen met betrekking tot het vervoer van muziekinstrumenten zoals gitaren. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om toestemming te vragen en eventuele vereisten te kennen.

Wat zijn de regels en beperkingen voor het vervoer van een gitaar?

De regels en beperkingen voor het vervoer van een gitaar kunnen variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het type vlucht. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de maximale afmetingen, het gewichtslimiet en andere veiligheidsvoorschriften die van toepassing zijn.

Wat als mijn gitaar beschadigd raakt tijdens het vervoer?

In geval van schade aan je gitaar tijdens het vervoer, kun je de volgende stappen ondernemen:

Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om aanspraak te maken op vergoeding of een reparatie te regelen. Sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen ook vervangende gitaren aanbieden.

Je reisverzekering controleren om te zien of de schade aan je gitaar wordt vergoed. Verzeker je gitaar in je reisverzekering om eventuele schade te dekken.

Foto's maken van de beschadigde gitaar en het beschadigde koffer om deze te kunnen delen met de luchtvaartmaatschappij en/of verzekeraar.

Het is belangrijk om de schade zo snel mogelijk te melden, omdat sommige luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars een termijn stellen waarbinnen je kunt melden.

Houd rekening met de mogelijkheid dat sommige luchtvaartmaatschappijen geen vergoeding bieden voor schade aan muziekinstrumenten. In dit geval kun je overwegen om een aparte verzekering af te sluiten voor je gitaar.

Heb je nog andere tips en advies voor muzikanten die hun gitaar willen meenemen tijdens het reizen per vliegtuig?

Ja, we hebben nog meer tips en advies voor muzikanten die hun gitaar willen meenemen tijdens het vliegen:

1. Verzeker je gitaar in je reisverzekering: Dit helpt om eventuele schade aan je gitaar tijdens het vervoer te dekken[1]. Maak foto's van je gitaar voordat je op reis gaat en van je verpakking om je zaak sterker te maken bij de verzekering mocht dat onverhoopt nodig zijn.

2. Reserveer je gitaar als bijzondere bagage: Dit kan een plekje in een apart bagageruim betekenen (het zou verwarmd kunnen zijn) of 'extra care' betekenen. Het kan wat extra kosten, maar het is een manier om je gitaar beter te beschermen.

3. Controleer de douaneregels: Als je vliegt naar een ander land, controleer de douaneregels om te zien of er enige beperkingen of vereisten zijn voor het vervoer van je gitaar.

4. Label je bagage: Zet een duidelijk adreslabel op je gitaarkoffer zodat het gemakkelijk kan worden geïdentificeerd en teruggestuurd als het verloren gaat.

5. Wees vriendelijk en communicatief met de luchtvaartmaatschappij: Als je problemen ervaart bij het vervoer van je gitaar, wees vriendelijk en communicatief met de luchtvaartmaatschappij. Dit kan helpen om problemen sneller op te lossen en een betere ervaring te hebben.