Gitaar Snaren Kiezen en Vervangen
Unsplash

Gitaar Snaren Kiezen en Vervangen

Mike Gitaar Snaren

Gitaar Snaren Kiezen en Vervangen Tips

Gitaar snaren zijn een essentieel onderdeel van je instrument en bepalen de kwaliteit van de sound en de speelbaarheid van je gitaar. Of je nu een beginner bent of een gevorderde gitarist; het kiezen en vervangen van de juiste snaren kan een uitdaging zijn. In deze sectie geven we handige tips waarmee je de perfecte gitaar sound kunt bereiken en optimaal kunt genieten van het bespelen van je instrument.

Belangrijkste punten in deze sectie:

 • Waar je op moet letten bij het kiezen van gitaar snaren
 • Hoe dikte en toonhoogte van invloed zijn op de klank en speelbaarheid
 • De verschillende soorten gitaar snaren en welke het beste bij jouw speelstijl past
 • Hoe je op de juiste manier snaren vervangt en stemt
 • Hoe je je snaren kunt onderhouden en wanneer het tijd is om ze te vervangen
 • Hoe je om kunt gaan met gebroken snaren
 • Waar je op kunt letten bij de prijs en kwaliteit van gitaar snaren

Waar moet je op letten bij het kiezen van gitaar snaren?

Als je nieuwe gitaar snaren wilt kopen, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten om de juiste keuze te maken. Allereerst is er het materiaal van de snaren. Gebruik je een elektrische gitaar, dan zijn snaren van staal of nikkel een goede optie. Voor een akoestische gitaar kun je kiezen tussen stalen snaren of snaren van nylon.

Naast het materiaal is ook de dikte van de snaren belangrijk voor de klank en speelbaarheid. Dunne snaren zijn geschikt voor lead gitaar en bieden een heldere klank, terwijl dikkere snaren meer geschikt zijn voor het spelen van akkoorden en een vollere klank hebben.

Verder kun je letten op het merk van de gitaar snaren. Veel gitaristen hebben zo hun favoriete merk, zoals de bekende merken D'Addario, Ernie Ball en Martin. Elke snarenfabrikant heeft zijn eigen unieke klank en speelgevoel, dus het is de moeite waard om verschillende merken uit te proberen en te ontdekken welke het beste bij jou passen.

Voorbeelden van populaire merken gitaar snaren:

MerkKenmerken
D'AddarioBreed assortiment, hoge kwaliteit, betaalbare prijzen
Ernie BallPopulair onder rockgitaristen, heldere en heldere klank
MartinGeschikt voor akoestische gitaren, warme klank, lange levensduur

Kortom, bij het kiezen van gitaar snaren is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal, de dikte en het merk van de snaren. Door verschillende opties uit te proberen en te experimenteren kun je uiteindelijk de perfecte snaren vinden voor jouw speelstijl en muziekgenre.

Het belang van snaren dikte en toonhoogte

Wist je dat de dikte en toonhoogte van gitaar snaren een grote invloed hebben op de klank en speelbaarheid van je gitaar? Om de juiste dikte te kiezen, moet je rekening houden met je speelstijl en het gewenste geluid. Dunne snaren zijn bijvoorbeeld geschikt voor gitaristen die snel en soepel willen spelen, terwijl dikkere snaren meer geschikt zijn voor het spelen van akkoorden en donkerder klinken.

De toonhoogte van de snaren bepaalt ook de klank van je gitaar. Als je een hogere toonhoogte wilt, kies je voor dunnere snaren. Wil je een diepere toonhoogte? Dan kies je voor dikkere snaren. Experimenteer met verschillende diktes en toonhoogtes om de perfecte sound te vinden.

Hoe kies je de juiste dikte en toonhoogte?

Om de juiste dikte en toonhoogte te kiezen, moet je rekening houden met je speelstijl en het gewenste geluid. Zoek je een volle, diepe klank voor het spelen van akkoorden? Dan zijn dikkere snaren met een lage toonhoogte geschikt voor jou. Wil je snel kunnen spelen en een heldere klank? Kies dan voor dunnere snaren met een hogere toonhoogte.

Verder moet je ook rekening houden met het muziekgenre dat je speelt. Zo gebruiken jazzgitaristen vaak dikkere snaren voor een warme klank, terwijl rockgitaristen vaker voor dunnere snaren kiezen om snelle riffs te kunnen spelen.

Probeer verschillende diktes en toonhoogtes uit en luister goed naar het geluid. Zo kun je de juiste keuze maken voor jouw speelstijl en muziekgenre.

Invloed van snaren op speelbaarheid

Naast de klank hebben snaren ook invloed op de speelbaarheid van je gitaar. Dunne snaren zijn bijvoorbeeld gemakkelijker te bespelen, terwijl dikkere snaren meer kracht vereisen. Als je net begint met gitaarspelen, zijn dunnere snaren dus aan te raden. Als je meer gevorderd bent en krachtiger kunt spelen, kun je overstappen op dikkere snaren.

Let er wel op dat de dikte en spanning van de snaren invloed hebben op de afstelling van je gitaar. Als je overstapt op dikkere snaren, kan het nodig zijn om je gitaar opnieuw af te stellen. Laat dit eventueel doen door een professional.

Dikte snarenToonhoogteGeschikt voor
Dunne snarenHoogSolo's en snel spelen
Medium snarenGemiddeldAkkoorden en melodieën
Dikke snarenLaagDiepe klanken en jazzmuziek

Gebruik de bovenstaande tabel als richtlijn bij het kiezen van de juiste dikte en toonhoogte voor jouw gitaar. Maar onthoud dat het uiteindelijk gaat om jouw persoonlijke voorkeur en speelstijl.

Verschillende soorten gitaar snaren

Als het gaat om gitaar snaren, zijn er verschillende soorten en materialen waaruit je kunt kiezen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder zie je een overzicht van de meest voorkomende soorten gitaar snaren:

Soort snarenKenmerkenGeschikt voor
Elektrische gitaar snarenDunne snaren met een heldere toon en weinig spanning. Gemaakt van staal of vernikkeld staal.Rock, pop, blues, country
Akoestische gitaar snarenDikkere snaren met een warme toon en veel spanning. Gemaakt van brons of fosforbrons.Folk, singer-songwriter, akoestische rock
Nylon snarenDikke snaren met een zachte en warme toon. Gemaakt van nylon of catgut.Klassieke muziek, flamenco, fingerstyle
Western snarenSnaren met een heldere toon en veel volume. Gemaakt van brons of fosforbrons.Country, bluegrass, folk
Klassieke gitaar snarenDikke snaren met een warme en zachte toon. Gemaakt van nylon of catgut.Klassieke muziek
Basgitaar snarenDikke snaren met een diepe en volle toon. Gemaakt van staal of nikkel.Rock, funk, jazz, metal

Bepaal welk type gitaar snaren het beste past bij jouw muziekstijl en speelstijl. Experimenteer en ontdek welke snaren het beste klinken op jouw gitaar.

Snaren vervangen en stemmen

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je gitaar is het vervangen en stemmen van de snaren. Het zorgt niet alleen voor een betere klank en speelbaarheid, maar verlengt ook de levensduur van je gitaar.

Snaren vervangen

Het vervangen van de snaren is afhankelijk van hoe vaak je speelt en wat voor soort snaren je gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om de snaren om de paar maanden te vervangen. Bij intensief gebruik kan het nodig zijn om ze vaker te vervangen.

Om de snaren te vervangen moet je de oude snaren losmaken van de brug en stemknoppen. Vervolgens kun je de nieuwe snaren plaatsen en deze vastmaken op dezelfde plekken als de oude snaren.

Snaren stemmen

Als de nieuwe snaren zijn geplaatst, is het tijd om je gitaar te stemmen. Dit kan handmatig of met behulp van een stemapparaat. Het stemmen gaat in principe als volgt:

 1. Pak je stemapparaat of stemfluit
 2. Speel de E-snaar
 3. Draai aan de stemknop van de E-snaar totdat de naald in het midden staat
 4. Herhaal dit voor alle andere snaren

Als je geen stemapparaat of stemfluit hebt, kun je ook online stemmen met behulp van bijvoorbeeld een YouTube-video.

Het is ook verstandig om je gitaar regelmatig te stemmen. Als je net nieuwe snaren hebt geplaatst, kan het zijn dat ze na een paar keer spelen nog wat moeten 'settelen'. Controleer daarom regelmatig of je gitaar nog goed gestemd is.

Happy playing!

Snaren onderhouden en wisselen

Om ervoor te zorgen dat je gitaar goed blijft klinken en het prettig blijft spelen, is het belangrijk om je snaren goed te onderhouden. Dit verlengt de levensduur van de snaren en voorkomt dat je ze te vaak moet vervangen.

Om je snaren goed te onderhouden is het belangrijk om ze schoon en droog te houden. Na het spelen kun je het beste de snaren poetsen met een droge doek of speciale snarenreiniger. Zo voorkom je dat zweet en vet van je handen op de snaren achterblijft.

Daarnaast is het belangrijk om de snaren goed te stemmen. Als de snaren te laag of te hoog gespannen zijn, kan dit zorgen voor onzuiver geluid en kan het spelen moeilijker worden. Stem je gitaar regelmatig en controleer ook of de snaren nog goed op hun plek liggen.

Hoewel regelmatig onderhoud de levensduur van de snaren kan verlengen, ontkom je er niet aan ze uiteindelijk te vervangen. Dit doe je het beste als de snaren dof beginnen te klinken of wanneer er beschadigingen te zien zijn. Gebruik bij het vervangen van de snaren altijd de juiste dikte en type voor jouw gitaar en speelstijl.

Met regelmatig onderhoud en het juist vervangen van de snaren, blijft je gitaar klinken zoals je gewend bent en speel je altijd op je best.

Omgaan met gebroken snaren

Het kan gebeuren dat een van je gitaarsnaren tijdens het spelen breekt. Het is belangrijk om hiermee op de juiste manier om te gaan om verdere schade te voorkomen.

Als een snaar breekt, moet je deze zo snel mogelijk vervangen om de beste geluidskwaliteit te behouden. Een gebroken snaar kan namelijk de toonhoogte van de andere snaren beïnvloeden. Hiervoor heb je een reserve setje gitaar snaren nodig.

Voordat je de gebroken snaar vervangt, is het verstandig om de rest van de snaren te stemmen. Dit zorgt voor een optimale klank en voorkomt dat de andere snaren breken door de extra spanning.

Zorg ervoor dat je de snaar vervangt volgens de instructies van je gitaar handleiding. Als je het nog nooit hebt gedaan, is het verstandig om hulp te vragen aan een ervaren muzikant of een muziekwinkel te raadplegen.

Onthoud dat een gebroken snaar een natuurlijk onderdeel is van het spelen van gitaar en het kan gebeuren dat het vaker gebeurt in het begin. Blijf vooral oefenen en genieten van het bespelen van je gitaar!

Prijs en kwaliteit van gitaar snaren

Bij het kopen van nieuwe gitaar snaren is het belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit. Goedkope snaren kunnen snel breken en zorgen voor een mindere geluidskwaliteit. Het is daarom verstandig om te investeren in een hoogwaardig merk en goede kwaliteit snaren.

Waar moet je op letten bij het kopen van gitaar snaren?

Bij het kopen van nieuwe gitaar snaren is het verstandig om te letten op het materiaal waarvan de snaren gemaakt zijn, de dikte en de toonhoogte. Kijk ook naar de beoogde muziekstijl en speelstijl. Elektrische gitaren hebben bijvoorbeeld metalen snaren nodig terwijl akoestische gitaren nylon snaren vereisen.

Waar kun je kwalitatieve snaren kopen?

Er zijn verschillende merken die kwalitatieve gitaar snaren aanbieden, zoals D'Addario, Elixir en Ernie Ball. Gitaarwinkels zijn goede plekken om deze merken te vinden en advies te krijgen over welke snaren het beste bij jouw speelstijl passen. Online webshops zoals Bax Music bieden ook een groot assortiment aan gitaar snaren van hoge kwaliteit voor een goede prijs.

Onthoud dat het kiezen van de juiste snaren een grote invloed kan hebben op het geluid en speelgemak van de gitaar. Investeer in kwalitatieve snaren om het meeste uit je speelervaring te halen.

Conclusie

Het kiezen en vervangen van gitaar snaren lijkt misschien een kleine stap in het proces van muziek maken, maar het kan een grote impact hebben op de sound en speelervaring. Door rekening te houden met factoren zoals materiaal, dikte en toonhoogte kun je de perfecte snaren voor jouw muziekgenre en speelstijl vinden.

Belangrijk is ook om regelmatig de snaren te vervangen en goed te onderhouden voor een optimale levensduur en kwaliteit. Bij het kopen van snaren is het slim om de prijs en kwaliteit goed in overweging te nemen.

Met deze handige tips ben je klaar om je gitaar snaren te kiezen en vervangen en te genieten van een geweldige sound en speelervaring. Veel succes en plezier met het maken van muziek!

FAQ

Waar moet je op letten bij het kiezen van gitaar snaren?

Bij het kiezen van gitaar snaren moet je letten op factoren zoals het type gitaar (elektrisch of akoestisch), het muziekgenre dat je speelt, en persoonlijke voorkeuren. Daarnaast zijn er verschillende merken beschikbaar, zoals D'Addario, Ernie Ball en Elixir, die elk hun eigen geluid en speelbaarheid bieden. Het is belangrijk om te experimenteren en te luisteren naar hoe de snaren klinken en aanvoelen voordat je een keuze maakt.

Wat kost snaren gitaar?

De kosten van gitaarsnaren hangen af van een aantal factoren, zoals het type gitaar, het merk snaren en of je losse snaren of een complete set koopt. Over het algemeen geldt:

 • Een setje gitaarsnaren kost gemiddeld zo'n €10. Er zijn goedkopere sets vanaf €5 en duurdere premium sets tot €25.
 • Losse metalen snaren voor elektrische en western gitaren kosten tussen de €2 en €10 per stuk. Nylon snaren voor klassieke gitaren zijn wat goedkoper, vanaf €1 per snaar.
 • Bekende merken als Ernie Ball, D'Addario en Elixir zitten over het algemeen in het duurdere segment. Goedkopere alternatieven zijn bijvoorbeeld Savarez en Pyramid.
 • De prijs hangt ook af van de dikte/spanning van de snaren. Dunne snaren zijn goedkoper dan dikke snaren.
 • Online shops bieden vaak goedkopere prijzen dan muziekwinkels. Let wel op verzendkosten bij online bestellingen.

Dus de kosten voor een setje gitaarsnaren liggen globaal tussen de €5 en €25. Voor losse snaren betaal je vanaf €1 per stuk, afhankelijk van type, merk en dikte. Online bestellen is meestal goedkoper.

Het belang van snaren dikte en toonhoogte?

De dikte van gitaar snaren heeft invloed op de klank en de speelbaarheid van de gitaar. Dikkere snaren hebben over het algemeen een voller geluid, terwijl dunnere snaren makkelijker te buigen zijn. De toonhoogte van de snaren bepaalt de stemming van de gitaar, zoals standaardstemming (EADGBE) of een alternatieve stemming. Het is belangrijk om de juiste dikte en toonhoogte te kiezen op basis van je speelstijl, muziekgenre en comfortniveau.

Welke soorten gitaar snaren zijn er?

Er zijn verschillende soorten gitaar snaren, waaronder elektrische gitaar snarenakoestische gitaar snarennylon snarenwestern snarenklassieke gitaar snaren en basgitaar snarenElektrische gitaar snaren zijn vaak van staal of nikkel en hebben een heldere en krachtige klank. Akoestische gitaar snaren kunnen van staal of nylon zijn en hebben een warme klank. Nylon snaren worden voornamelijk gebruikt op klassieke gitaren, terwijl western snaren geschikt zijn voor akoestische western gitaren. Basgitaar snaren zijn speciaal ontworpen voor basgitaren en kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt.

Wat voor snaren op akoestische gitaar?

Voor een akoestische gitaar zijn er grofweg twee typen snaren:

Nylon snaren (ook wel klassieke snaren genoemd)
Dit zijn snaren gemaakt van nylon. Ze produceren een warme, volle klank en zijn ideaal voor klassieke en Spaanse gitaren. Nylon snaren oefenen minder spanning uit op de gitaar en zijn daardoor geschikt voor gitaren met een houten klankkast.

Stalen snaren
Stalen snaren zijn sterker en helderder van klank dan nylon snaren. Ze worden vaak gebruikt op folk-, country- en westerngitaren. Let op: niet alle akoestische gitaren zijn geschikt voor stalen snaren vanwege de hoge spanning. Controleer dit voor je stalen snaren op een akoestische gitaar monteert.

Binnen deze twee categorieën heb je verschillende opties qua merk, dikte en coating. Dunnere snaren zijn makkelijker bespeelbaar voor beginners. Coated snaren gaan langer mee en klinken helderder.
Probeer verschillende soorten snaren uit om de klank en speelbaarheid te vinden die het best bij jouw muziekstijl en spelniveau past. Laat je in de muziekwinkel adviseren over de juiste keuze.

Hoe vervang en stem ik mijn gitaar snaren?

Het vervangen en stemmen van gitaar snaren vergt wat oefening, maar het is goed te doen. Om snaren te vervangen, begin je met het losdraaien van de oude snaren en het verwijderen van de brugpennen. Vervolgens plaats je de nieuwe snaren door de brug en de stemmechanieken en draai je ze voorzichtig vast. Om je gitaar te stemmen, gebruik je een stemapparaat of een stemapp op je smartphone. Stem elke snaar op de juiste toonhoogte door aan de stemmechanieken te draaien totdat de snaren in de juiste spanning zijn.

Hoe onderhoud ik mijn gitaar snaren en wanneer moet ik ze vervangen?

Om de levensduur van je gitaar snaren te verlengen, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Gebruik een zachte doek om vuil en zweet van de snaren af te vegen na het spelen. Daarnaast is het raadzaam om je handen schoon en droog te houden tijdens het spelen, omdat de oliën en zuren in je huid de snaren kunnen aantasten. Je moet je snaren vervangen zodra ze tekenen van slijtage vertonen, zoals roest, dof geluid, of slechte intonatie. Dit kan variëren afhankelijk van hoe vaak je speelt en je speelstijl.

Wat moet ik doen als mijn gitaar snaren breken?

Als je gitaar snaren breken tijdens het spelen, is het belangrijk om rustig te blijven en niet in paniek te raken. Verwijder voorzichtig de gebroken snaar en vervang deze door een nieuwe. Zorg ervoor dat de nieuwe snaar op de juiste manier wordt geïnstalleerd en stem de snaar op de juiste toonhoogte voordat je verder speelt. Het is raadzaam om altijd reserve snaren bij je te hebben, zodat je snel kunt reageren als er een snaar breekt.

Wat is de prijs en kwaliteit van gitaar snaren?

De prijs en kwaliteit van gitaar snaren kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk, het materiaal en het type snaar. Over het algemeen geldt dat duurdere snaren van hogere kwaliteit zijn en een betere klank en levensduur bieden. Het is echter belangrijk om rekening te houden met je eigen speelniveau en behoeften. Als beginner kun je beginnen met betaalbare snaren en naarmate je vaardigheden verbeteren, kun je investeren in duurdere snaren voor een betere speelervaring.