Gitaar Stemmen Gids – Snel & Eenvoudig Afstellen

Mike

Als je een gitaar hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om deze goed gestemd te houden. Of je nu een akoestische, elektrische, klassieke, basgitaar of een 12-snarige gitaar hebt, het stemmen ervan is een essentieel onderdeel van het gitaarspel. Maar als beginner kan het stemmen een uitdagende taak zijn.

In deze gitaar stemmen gids leer je snel en eenvoudig hoe je je gitaar kunt afstellen. We delen praktische tips en methodes om je gitaar perfect gestemd te krijgen. Van het gebruik van een stemapparaat of stemvork tot het vinden van de juiste noten, we bespreken alles wat je moet weten over het stemmen van je gitaar.

Belangrijkste Punten

 • Met de juiste kennis en tools kun je je gitaar snel en eenvoudig stemmen.
 • Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen, waaronder het gebruik van een stemapparaat en stemvork.
 • Je kunt geld besparen door je gitaar zelf te leren stemmen.
 • Het stemmen van je gitaar is belangrijk voor een goede klank en speelbaarheid.
 • Of je nu een akoestische, elektrische, klassieke, basgitaar of 12-snarige gitaar hebt, met onze gitaar stemmen gids kun je je gitaar perfect gestemd krijgen.

Wat is de beste app om je gitaar te stemmen?

Er zijn talrijke gitaar stemmen apps beschikbaar, maar niet allemaal zijn even nauwkeurig. Hier zijn enkele kenmerken waarop je moet letten bij het kiezen van een stemapplicatie:

 • Nauwkeurigheid: De app moet in staat zijn om de juiste frequentie te detecteren en een nauwkeurige stemming te produceren.
 • Eenvoud: De app moet gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor beginners.
 • Functionaliteit: De app moet beschikken over verschillende functies, zoals het kunnen stemmen van verschillende soorten gitaren en alternatieve stemmingen.
 • Betrouwbaarheid: De app moet betrouwbaar zijn en regelmatig worden bijgewerkt.

Enkele van de beste gitaar stemmen apps zijn:

App-naamKenmerken
Tuner Lite van PiascoreNauwkeurige stemming, eenvoudig in gebruik, meerdere instrumenten
Gitaar Tuner Easy Tune-ChromaticNauwkeurige stemming, alternatieve stemmingen, metronoomfunctie
Pro Guitar TunerNauwkeurige stemming, verschillende instrumenten, instelbare frequentie

Al deze apps zijn beschikbaar voor zowel iOS als Android en zijn gratis te downloaden. Probeer verschillende apps uit en kies degene die het beste bij jou past!

Hoe werkt een stemkastje?

Een stemkastje is een handig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om je gitaar perfect te stemmen. Het apparaatje werkt door het detecteren van de frequentie van de noten die je speelt en het tonen van de juiste toonhoogte op een scherm. Dit maakt het gemakkelijk om je gitaar nauwkeurig te stemmen, zelfs als je geen geoefend oor hebt.

Er zijn verschillende soorten stemkastjes beschikbaar, maar ze werken allemaal op een vergelijkbare manier. Je verbindt de gitaar met het stemkastje en speelt vervolgens elke snaar afzonderlijk. Het stemkastje geeft aan of de snaar te laag, te hoog of in tune is. Je moet de snaar bijstellen totdat het stemkastje aangeeft dat de snaar perfect gestemd is.

Voordelen van een stemkastje

Het gebruik van een stemkastje heeft verschillende voordelen:

 • Het biedt nauwkeurige en consistente resultaten.
 • Het is gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor beginners.
 • Je kunt het gebruiken in een rumoerige omgeving waar het moeilijk is om de noten goed te horen.
 • Je kunt snel switchen tussen verschillende stemmingen.

Over het algemeen is een stemkastje een handig hulpmiddel dat je kan helpen om je gitaar nauwkeurig te stemmen. Of je nu een beginner bent of een ervaren gitarist, een stemkastje kan je helpen om je spel te verbeteren en meer uit je instrument te halen.

Welke noten moet je een gitaar stemmen?

Om je gitaar op de juiste manier te stemmen, moet je weten welke noten je moet afstellen. De meest voorkomende standaardstemming is de E-standaard, waarvan de noten zijn: E, A, D, G, B en E.

Naam van de nootSnaar op een standaard gitaarSnaar op een 12-snarige gitaar
E1e snaar (dunste snaar)1e snaar (dunste snaar)
A2e snaar2e snaar
D3e snaar3e snaar
G4e snaar4e snaar
B5e snaar5e snaar (dunste snaar paar)
E6e snaar (dikste snaar)5e snaar (dikste snaar paar)

Naast de standaardstemming kun je experimenteren met alternatieve stemmingen om andere klanken en akkoorden te creëren. Enkele voorbeelden van alternatieve stemmingen zijn:

 • Drop D - D, A, D, G, B en E
 • Open G - D, G, D, G, B en D
 • DADGAD - D, A, D, G, A en D

Het leren stemmen van je gitaar is een belangrijke vaardigheid om te hebben, of je nu een beginnende of gevorderde gitarist bent.

Hoe stem je een gitaar?

Stemmen van een gitaar is een belangrijk aspect van het spelen van verschillende soorten gitaren zoals akoestische, elektrische en klassieke gitaren. Hier zijn stapsgewijze instructies om je gitaar op de juiste manier te stemmen:

1. Zorg ervoor dat je je stemapparaat, of het nu een chromatisch, digitaal of stemvork is, aan hebt staan.

2. Kies de juiste stemming voor de gitaar die je wilt stemmen. Klassieke gitaren worden meestal gestemd op EADGBE terwijl de meeste akoestische en elektrische gitaren op dezelfde manier worden gestemd, maar je kunt ook kiezen uit alternatieve stemmingen.

3. Begin met de laagste snaar en pluk deze aan zodat deze op de juiste toonhoogte klinkt. Gebruik het stemapparaat om de toonhoogte aan te passen totdat deze overeenkomt met de juiste noot.

4. Ga door naar de volgende snaar en herhaal het proces. Zorg ervoor dat je elke snaar na het stemmen opnieuw controleert om er zeker van te zijn dat de noot correct is.

5. Wanneer alle snaren zijn gestemd, speel een paar akkoorden om te testen of de gitaar goed is gestemd. Als iets niet klinkt zoals het zou moeten, herhaal dan de stappen om je gitaar opnieuw te stemmen.

Gitaar TypeManier van stemmen
Akoestische GitaarMet een stemapparaat of relatief eenvoudig met een smartphone applicatie.
Elektrische GitaarOver het algemeen met een stemapparaat of door gebruik te maken van een versterker en een stemfunctie.
Klassieke GitaarMet een stemapparaat of door gebruik te maken van bijvoorbeeld de harmonische stemming.

Zolang het stemmen van een gitaar correct wordt uitgevoerd, zal het een grote verbetering opleveren in de kwaliteit van het geluid en de prestaties van de gitaar. Probeer jezelf te trainen om de stemming routine gemakkelijk te kunnen doen. Zo voorkom je bij elk optreden gedoe tijdens het stemmen. Stemmen kan ook leuk zijn, dus wees creatief en probeer verschillende stemmingen uit om nieuwe klankkleuren te ontdekken!

Wat kost gitaar stemmen?

Als je je gitaar door een professional laat stemmen, kunnen de kosten variëren afhankelijk van de locatie en de reputatie van de muziekwinkel of gitaarwinkel. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €20,- en €40,- per keer.

Als je zelf je gitaar wilt stemmen, heb je geen kosten voor een professional. Je hebt alleen een stemapparaat nodig, wat je al voor ongeveer €10,- kunt kopen. Het kan even duren voordat je het onder de knie hebt, maar als je het eenmaal kunt, bespaar je veel geld op de lange termijn.

Waarom moet je een gitaar stemmen?

Heb je je ooit afgevraagd waarom het belangrijk is om je gitaar regelmatig te stemmen? Een goed gestemde gitaar klinkt niet alleen beter, maar speelt ook gemakkelijker en zorgt voor een betere techniek. Als je gitaar ontstemd is, kan het moeilijk zijn om akkoorden en toonladders te spelen en kan het leiden tot onbedoelde dissonante noten. Het is dus essentieel om je gitaar voor elk optreden of repetitie te stemmen. Zo behoudt jouw gitaar de juiste klank en speelbaarheid.

Hoe moet je een elektrische gitaar stemmen?

Het stemmen van een elektrische gitaar is vergelijkbaar met het stemmen van een akoestische gitaar. Het grote verschil is dat je bij een elektrische gitaar kunt vertrouwen op het gebruik van een stemapparaat. Hiermee kun je snel en gemakkelijk je gitaar stemmen zonder dat je eerst de juiste noten moet identificeren. Volg deze stappen en je elektrische gitaar zal binnen no-time perfect klinken:

 1. Sluit je gitaar aan op een stemapparaat of stem de gitaar handmatig. Afhankelijk van het stemapparaat dat je gebruikt, moet je misschien een paar knoppen instellen voordat je aan de slag kunt gaan.
 2. Speel een snaar op de gitaar en kijk op het stemapparaat. Afhankelijk van waar de pijl van het scherm zich bevindt, moet je de snaar iets losser of strakker maken. Dit kun je doen met behulp van de stemknoppen op de gitaar.
 3. Herhaal deze stap voor alle zes snaren van de gitaar en maak kleine aanpassingen totdat het apparaat aangeeft dat de gitaar perfect gestemd is.
 4. Speel een paar akkoorden en luister of de gitaar goed klinkt. Als er nog steeds wat verkeerd klinkt, ga dan terug en herhaal de vorige stappen.

Onthoud dat het belangrijk is om je gitaar regelmatig te stemmen, vooral als je intensief speelt of veel spanning op de snaren uitoefent. Met deze gitaar stemmen tips en technieken kun je je elektrische gitaar nauwkeurig afstellen en er zeker van zijn dat het geluid altijd perfect in balans is.

Hoe werkt gitaar stemmen met een stemvork?

Als je je gitaar wilt stemmen met behulp van een stemvork, zijn er een paar stappen die je moet volgen:

 1. Sla de stemvork zachtjes aan op een harde oppervlakte.
 2. Plaats de stemvork op de bovenkant van je gitaar, precies op de plek van de corresponderende snaar.
 3. Pluk de snaar terwijl je de trilling van de stemvork hoort.
 4. Draai aan de stemknop totdat de toonhoogte van de snaar overeenkomt met de toonhoogte van de trilling van de stemvork.

Het gebruik van een stemvork is een van de meest betrouwbare manieren om je gitaar te stemmen. Zorg ervoor dat de stemvork goed is afgesteld en gebruik deze in een rustige omgeving om de meest nauwkeurige resultaten te krijgen.

Hoe kun je een basgitaar stemmen?

Als je een basgitaar hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te stemmen voor een goede klank. Hieronder vind je de specifieke stappen om een basgitaar te stemmen, inclusief tips voor zowel fretted als fretloze basgitaren.

Stap 1: Laat de snaren losser

Draai aan de stemknoppen van je basgitaar zodat de snaren losser worden. Begin bij de laagste snaar en werk naar de hoogste snaar toe. Zorg ervoor dat je de spankracht elke keer gelijkmatig vermindert, zo voorkom je dat de brug van je gitaar beschadigt.

Stap 2: Gebruik een stemapparaat

Gebruik een stemapparaat om de juiste toonhoogte van elke snaar te bepalen. Plaats het stemapparaat op het kopstuk van je gitaar en speel de laagste snaar. Stel de spanning van de snaar bij tot de naald van het apparaat in het midden staat. Herhaal deze stap voor elke snaar.

Stap 3: Controleer de toonhoogte

Controleer de toonhoogte van elke snaar met behulp van je gehoor. Als de snaar nog niet helemaal in tune is, gebruik dan het stemapparaat om kleine aanpassingen te maken.

Stap 4: Span de snaren op

Draai aan de stemknoppen totdat de snaren weer goed strak staan. Begin bij de laagste snaar en werk naar de hoogste snaar toe. Zorg ervoor dat elke snaar gelijkmatig wordt aangespannen.

Met deze stappen heb je je basgitaar gestemd en ben je klaar om te spelen!

Hoe stem je een 12-snarige gitaar?

Het stemmen van een 12-snarige gitaar kan uitdagend zijn vanwege de dubbele snaren die de gitaar heeft. Een goede stemming is echter essentieel om de beste klank en speelbaarheid te bereiken. Hier zijn enkele methoden om een 12-snarige gitaar te stemmen:

 • Gebruik een stemapparaat om de toonhoogte van elke snaar nauwkeurig af te stellen.
 • Stem eerst de hogere octaafsnaar, daarna de lagere snaar ernaast die op dezelfde toonhoogte moet klinken.
 • Stem de dubbele snaren afzonderlijk en zorg dat de tonen elkaar niet in de weg zitten.

Zorg ervoor dat je de gitaar langzaam stemt en elke snaar goed controleert. Het kan even duren voordat je de juiste stemming hebt gevonden. Als je merkt dat de snaren vals blijven klinken, kun je proberen de gitaar opnieuw te stemmen met een van de andere methoden.

Conclusie

Je gitaar stemmen is een belangrijk onderdeel van het bespelen van een instrument. Met behulp van de tips en instructies in deze gitaar stemmen gids kun je leren hoe je je gitaar snel en eenvoudig kunt afstellen.

Of je nu een akoestische, elektrische, klassieke, basgitaar of 12-snarige gitaar hebt, met de juiste kennis en tools kun je je gitaar perfect gestemd krijgen.

Bovendien kun je met de informatie in deze gids geld besparen door je gitaar zelf te leren stemmen. Als je echter geen ervaring hebt met het stemmen van een gitaar, is het raadzaam om een professional in te huren om je te helpen.

Onthoud dat regelmatig stemmen van je gitaar essentieel is voor een goede klank en speelbaarheid. Met de technieken en methoden die we hebben besproken, kun je ervoor zorgen dat je altijd de beste prestaties uit je gitaar haalt.

FAQ

Wat is de beste app om je gitaar te stemmen?

Er zijn verschillende goede stemapplicaties beschikbaar om je gitaar mee te stemmen. Enkele populaire opties zijn GuitarTuna, Fender Tune en BOSS Tuner. Deze apps bieden nauwkeurige en gebruiksvriendelijke functionaliteit om je gitaar perfect gestemd te krijgen.

Hoe werkt een stemkastje?

Een stemkastje, ook wel bekend als een stemapparaat of tuner, is een elektronisch apparaat dat je helpt bij het stemmen van je gitaar. Het stemkastje detecteert de trillingen van de snaren en geeft aan of de snaar te hoog of te laag is. Je kunt het stemkastje gebruiken door het op je gitaar te bevestigen en de snaren afwisselend aan te slaan terwijl je de snaren strakker of losser draait om de juiste toonhoogte te bereiken.

Welke noten moet je een gitaar stemmen?

Een standaardstemming voor een gitaar bestaat uit de noten E, A, D, G, B en E. Dit betekent dat de laagste snaar (vaak de zesde snaar) gestemd moet worden op de toon E, de vijfde snaar op A, de vierde snaar op D, de derde snaar op G, de tweede snaar op B en de hoogste snaar (vaak de eerste snaar) weer op E. Deze noten vormen samen een akkoord dat bekend staat als een 'open E-akkoord'.

Hoe stem je een gitaar?

Om een gitaar te stemmen, kun je een stemapparaat gebruiken of je kunt stemmen op gehoor. Met een stemapparaat bevestig je het apparaat aan je gitaar en volg je de aanwijzingen om de juiste toonhoogte te bereiken. Bij het stemmen op gehoor kun je een referentiepunt zoals een stemvork, piano, accordeon of fluit gebruiken om de juiste toonhoogte te bepalen. Het is ook belangrijk om te weten hoe je de snaren strakker of losser kunt draaien om de juiste spanning te bereiken.

Wat kost gitaar stemmen?

De kosten voor het laten stemmen van een gitaar kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie, de ervaring van de professional en het type gitaar. In het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor het laten stemmen van een gitaar door een professional tussen de 10 en 30 euro liggen. Door zelf te leren hoe je je gitaar kunt stemmen, kun je geld besparen op de lange termijn.

Waarom moet je een gitaar stemmen?

Het regelmatig stemmen van je gitaar is essentieel voor een goede klank en speelbaarheid. Als je gitaar niet goed gestemd is, kunnen de akkoorden en melodieën die je speelt vals klinken. Door je gitaar regelmatig te stemmen, zorg je ervoor dat je altijd zuivere en harmonieuze tonen kunt produceren.

Hoe moet je een elektrische gitaar stemmen?

Het stemmen van een elektrische gitaar volgt in grote lijnen dezelfde principes als het stemmen van andere gitaren. Je kunt een stemapparaat gebruiken om de juiste toonhoogte te bereiken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je gitaar is aangesloten op een versterker en dat alle effectpedalen zijn uitgeschakeld tijdens het stemproces.

Hoe werkt gitaar stemmen met een stemvork?

Bij het stemmen van een gitaar met een stemvork gebruik je de toonhoogte van de stemvork als referentiepunt. Je slaat de stemvork aan en plaatst deze vervolgens tegen een resonantiepunt op je gitaar, bijvoorbeeld de kop, het fretboard of de brug. Vervolgens stem je de juiste snaar af door deze strakker of losser te draaien totdat de toon van de snaar overeenkomt met de toon van de stemvork.

Hoe kun je een basgitaar stemmen?

Het stemmen van een basgitaar volgt dezelfde principes als het stemmen van een gewone gitaar. Je kunt een stemapparaat gebruiken om de juiste toonhoogte te bereiken. Voor een basgitaar met frets kun je de snaren afstemmen op dezelfde noten als een gewone gitaar (E, A, D, G), maar een octaaf lager. Voor een fretloze basgitaar kun je de snaren afstemmen door je vingers op de juiste plekken op de toets te plaatsen om de gewenste tonen te krijgen.

Hoe stem je een 12-snarige gitaar?

Het stemmen van een 12-snarige gitaar kan een uitdaging zijn vanwege de dubbele snaren. Het is belangrijk om elke noot tweemaal te stemmen, één keer voor de lagere snaar en één keer voor de hogere snaar. Een handige methode is om eerst de lagere snaar te stemmen en vervolgens de bijbehorende hogere snaar zodanig aan te passen dat deze in harmonie is met de lagere snaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

---------------

gitaar stemmen,

gitaar stemmen online,

gitaar stemmen met stemapparaat,

gitaar stemmen app,

gitaar stemmen gratis,

gitaar stemmen 6 snaren,

gitaar stemmen in C,

elektriche gitaar stemmen,

gitaar stemmen op gehoor,

gitaar stemmer,

12-snarige gitaar stemmen met stemapparaat,
gitaar stemmen youtube,

gitaar stemmen met stemapparaat, gitaar stemmen youtube video, gitaar stemmen online gratis, gitaar stemmen apps iphone, gitaar stemmen handleiding, gitaar stemmen voor beginners, gitaar stemmen met stemvork, gitaar stemmen met piano, gitaar stemmen met accordeon, gitaar stemmen met fluit, akoestische gitaar stemmen, elektrische gitaar stemmen, klassieke gitaar stemmen, basgitaar stemmen, 12 snaren gitaar stemmen, gitaar stemmen zonder stemapparaat, gitaar stemmen op gehoor, gitaar stemmen met tuner, gitaar stemmen met camera, gitaar stemmen met microfoon, gitaar stemmen met stemzender

gitaar, stemmen, snaren, stemming, stemapparaat, tuner, akoestische gitaar, elektrische gitaar, klassieke gitaar, basgitaar, apps, online, gratis, YouTube, video, handleiding, instructie, tips, trucs, methodes, manieren, stappen, proces, procedure, frequentie, noten, akkoorden, toonladder, octaaf, linksom, rechtsom, strakker, losser, te hoog, te laag, zuiver, precisie, nauwkeurigheid, versterker, effectpedaal, toon, geluid, trilling, snaar, knop, microfoon

 

Wat is de beste app om je gitaar te stemmen?
Hoe werkt een stemkastje?
Welke noten moet je een gitaar stemmen?